Microbiologie

Algemene kweek

Om de verwekker van een infectie en eventueel diens gevoeligheid voor antibiotica aan te tonen, kunt u een kweek van diverse materialen laten uitvoeren. De afdeling Medische Microbiologie beoordeelt de aanwezigheid van relevante bacteriesoorten en zal deze indien van toepassing met gevoeligheid voor antibiotica rapporteren. Voor het direct aantonen van virussen gebruiken wij moleculaire technieken (PCR). Daarbij wordt ook voor steeds meer bacteriële infecties de kweek vervangen door PCR, zoals voor gastro-enteritis en bacteriële vaginose. 

Infectieserologie

Diagnostiek naar sommige infectieziekten, zoals Borreliose (ziekte van Lyme) en diverse virale infecties, wordt uitgevoerd door middel van serologie. De afdeling Medische Microbiologie kan kwalitatief en/of kwantitatief de aanwezigheid van antistoffen aantonen in het serum van een patiënt. Voor een juiste interpretatie kan het soms nodig zijn het onderzoek na een bepaalde periode te herhalen. Sommige weinig voorkomende onderzoeken worden via onze afdeling uitbesteed aan een extern centrum.

Feces onderzoek

Pathogene darmbacteriën, virussen en parasieten die gastro-intestinale infecties veroorzaken kan de afdeling Medische Microbiologie met onderzoek van feces aantonen. Hiervoor worden in toenemende mate moleculaire technieken (PCR) gebruikt, welke sneller en/of sensitiever zijn dan kweek of microscopisch onderzoek. Na tropenbezoek of op specifieke indicatie is microscopische beoordeling van een triple fecestest (TFT) op darmparasieten mogelijk.

SOA onderzoek

Voor diagnostiek naar seksueel overdraagbare aandoeningen zijn binnen de afdeling Medische Microbiologie diverse moleculaire onderzoeken (PCR) beschikbaar, zoals voor infecties met Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae en Herpes simplex virus. Diagnostiek naar sommige SOA’s wordt primair verricht d.m.v. infectieserologie, zoals voor Syfilis, HIV en Hepatitis B en C.

Schimmelonderzoek

Bij vermoeden op een schimmelinfectie kunt u een kweek specifiek op schimmels van diverse patiëntenmaterialen laten uitvoeren, zoals huidschilfers en nagels. De afdeling Medische Microbiologie beoordeelt deze kweken op de aanwezigheid van schimmelsoorten. Op basis van de kwantiteit en de soort schimmel kan vaak onderscheid worden gemaakt tussen een infectie en kolonisatie of contaminatie vanuit de omgeving. Voor dermatofyten is geen gevoeligheidsbepaling beschikbaar. Bij invasieve infecties door Aspergillus of Mucor soorten kan eventueel wel een gevoeligheidsbepaling worden verricht. Een mycologisch onderzoek duurt vaak langer dan een bacteriologische kweek, doordat de schimmels langer groeien.

MRSA en BRMO onderzoek

Methicilline Resistentie Staphylococcus Aureus (MRSA) en Bijzonder Resistente Micro Organismen (BRMO) zijn bacteriën die ongevoelig zijn voor de meeste gangbare antibiotica. Patiënten kunnen een infectie ontwikkelen met deze bacteriën maar kunnen ook asymptomatisch drager zijn. Het onderkennen van dragerschap is wel van belang om de goede maatregelen te treffen om verspreiding te voorkomen. Deze ongevoelige bacteriën kunnen door de afdeling Medische Microbiologie zowel in algemene kweken als in specifieke screeningskweken voor dragerschap worden aangetoond. Bij aangetoonde aanwezigheid van MRSA kunnen eventueel verdere kweken nodig zijn indien een dragerschapsbehandeling geïndiceerd is.

 

  

© Ziekenhuis St Jansdal 2022